Wat cacaoboter is
Cacaoboter is een plantaardig vet dat wordt gewonnen uit de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao). De boter is vast bij kamertemperatuur, smelt bij lichaamstemperatuur. Door deze eigenschappen is het een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorging en zelfgemaakte cosmetica zoals bodybars, lippenbalsems en massageproducten.
Herkomst en productie
Cacaoboter wordt geproduceerd door cacaobonen te fermenteren, drogen, roosteren en vervolgens te persen. Hierbij wordt het vet gescheiden van de vaste bestanddelen (cacaopoeder). De boter wordt veelal gewonnen in tropische regio’s zoals West-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.
Gebruik en verwerking
Voor gebruik in cosmetische toepassingen wordt cacaoboter meestal au bain-marie gesmolten. Vervolgens kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals draagoliën (bijv. kokosolie of zoete amandelolie), bijenwas of etherische oliën. Het mengsel kan worden gegoten in herbruikbare mallen of potjes. Na afkoelen en uitharden is het klaar voor gebruik.
Praktische tips
-
Combinatie met sheaboter of kokosolie zorgt voor een zachtere textuur
-
Etherische oliën kunnen worden toegevoegd voor geur
-
Snel afkoelen (kleine vormen in de koelkast) voorkomt korrels
Eigenschappen op een rij
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.